04 Ağustos 2010


NEILL GAIMAN - TODD McFARLANE DAVASINDA MAHKEME GAIMAN'I HAKLI BULDU!

Amerikan çizgi roman dünyasının önde gelen iki ismi, Spawn konseptine ait bazı karakterlerin hakları konusunda ihtilaflıydı. Associated Press, dün Gaiman'ın bloguna dayanarak yaptığı haberde, davanın bu çizgi romancı lehine sonuçlandığını duyurdu.

Gaiman, bizzan McFarlane'ın daveti üzerine, 1993 yılında Spawn'ın 9. sayısına konuk yazar olarak katkıda bulunmuştu. Ve söz konusu sayıda ortaya çıkardığı Karanlık Çağlar Spawn'ı ile savaşçı melekler Tiffany ve Domina, uzun süredir iki çizgi romancı arasında geçen hukuki bir mücadelenin konusu olmuşlardı.

Evet, mahkeme Gaiman'ın bu karakterlerden doğan hakları ve bu hakların da maddi karşılıkları olduğuna kanaat getirmiş ama konu burada kapanmıyor: Gaiman'ın Spawn konseptine başka katkıları ve onlarla ilgili hak talepleri de söz konusu.

Çizgi romanların Türkiye'de de ciddi bir sektörel değeri olsa, Conan kırması şeyler yüzünden Amerikan mahkemeleri hayli baş ağrıtırdı herhalde... Spawn davasının detaylarını şurada bulabilirsiniz.

1 yorum:

RUB RUB dedi ki...

GAIMAN KIM MACFARLANE KIM YA, GAIMAN'IN TOZU BILE OLAMAZ MACFARLANE, DOĞRU KARAR VERMISLER BENCE. ZATEN GAIMAN EL ATMASA SPAWN DA BUGUNKU SPAWN OLAMAZMIS O ANLASILIYOR.