13 Temmuz 2010


American Splendor'la Tanınan Harvey Pekar, 70 Yaşında Hayata Veda Etti

Çizgi roman serisi "American Splendor"da bizzat kendi hayatından detaylara yer veren ve farklı tarzıyla bağımsız Amerikan çizgi roman kulvarında dikkat çeken Harvey Pekar, dün sabah erken saatlerde evinde ölü olarak bulundu.

Ölüm sebebi netleştirilemeyen çizgi romancıya otopsi yapılacağı açıklandı. Pekar'ın, prostat kanseri, astım, yüksek tansiyon ve depresyon gibi çeşitli hastalıklardan muzdarip olduğu söyleniyor. Ancak durumu polise haber veren eşi, Pekar'ın yatmaya giderken gayet iyi göründüğünü ifade etmekte.

Amerikan çizgi roman geleneğinde baskın olan süper kahraman furyasının tamamen dışına çıkarak, Avrupa kökenli benzerleriyle yarışacak çapta sağlam "sıradan insan öyküleri"ni çizgi roman dergilerine taşıyan Pekar, Cleveland'da yaşayan normal bir çalışanın hayatı içinden çizgisel ve edebi tatlar çıkartmayı başarmıştı. 1994 tarihli eseri "Our Cancer Year"da sağlık sorunlarıyla nasıl baş ettiğini konu edinecek kadar da seviyordu "otobiyografik" çalışmaları.

Aralarında yakın arkadaşı Robert Crumb'ın da bulunduğu çeşitli çizerlerle ortak çalışmalar yapmış olan Pekar, ironik biçimde "American Splendor" ismini verdiği dergisinin ilk sayısını 1976'da çıkartmıştı. Bu yayının ortaya çıkış hikayesi, Pekar'ı Paul Giamatti'nin canlandırdığı 2003 tarihli aynı adlı filme de konu olmuştu.

0 yorum: